1.6. Malzeme İsimleri Tanımları
Bu seçenek altında standart malzeme tanımlarının ve bunların sınıflandırılmasının yapıldığı ekrandır (Bkz. Şekil 52 ). Her malzemenin bir taşınır kodu, adı ve türü vardır. Malzemeler taşınır kodlarına göre sıralanır. Malzeme Taşınır Kodu, Malzeme Tanımı, Türü, Ölçü Birimi alanları vardır. Bu ekranda malzeme adıyla arama yapılacaksa Malzeme Adına Göre Arama alanına malzeme adı yazılır, taşınır koduna göre arama yapılacaksa Taşınır Koduna Göre Arama alanına taşınır kodu yazılır ve Bul düğmesine basılır. Girilen ölçütlere göre malzemenin taşınır kodu, malzeme alanı, ölçü birimi bilgileri listelenir. Malzemenin Stok kontrolü var ise Stok Kontr.kutusu işaretlidir, Miyad kontrolü var ise Miyad Kontr. Kutusu işaretlenmelidir.
Arama alanına aranan malzemenin adı yazılıp Bul düğmesine basılarak arama yapılır, buraya yazılan metni içeren malzemeler listelenir (Örneğin; Arama alanına “Lam” yazıldığında Dental Tedavi Lambası, Pulpa Kaplama, Lamel gibi malzemeler gelir). Tüm Sözcük Ara kutusu işaretlendiğinde arama alanına yazılan metne uygun sözcüğün bulunduğu malzeme tanımları listelenir (Örneğin; Arama alanına “Lam” yazıldığında Lam, MDF Lam, Kutu Lam malzemeleri gelir). Ayrıntılar düğmesinde seçili malzemenin ayrıntı bilgilerine ulaşılır.
Şekil 52 Malzeme İsimleri Tanımları Ekranı
Şekil 53 Malzeme Ayrıntı Bilgileri Ekranı
Malzeme Ayrıntı Bilgileri ekranında malzemenin ayrıntı bilgileri gelir (Bkz. Şekil 53 ). KDV Oranları ekranında Tarih ve KDV alanlarında malzemenin KDV bilgisi girilir. Yeni KDV bilgisi girilmek isteniyorsa alt satıra geçilir ve buraya vergi oranı ve tarih bilgileri girilir. Diğer kodlamalar alanında malzemenin kod bilgileri girilir. Türü listesinden kod seçilir, tanım ve kod alanına bilgiler girilir ve kaydedilir. Kapat düğmesine basılarak ekrandan çıkılır.