İşçi ve geçici işçi personel bilgilerinin girildiği ekrandır (Bkz. Şekil 147). Ekran, Tahakkuk, Sözleşme, Hesaplatma, Gelir Vergisi, Fazla Çalışma Saatleri ve Puantaj Bilgileri bloklarından oluşmaktadır. Sorgu ve bilgi girişi amacıyla kullanılmaktadır.
Tahakkuk Bilgileri, işçi personelin genel bilgilerinin girildiği bloktur. Personel Türü alanında personelin işçi mi yoksa geçici işçi olduğu belirlenir. Girilmesi zorunlu olan alanların yanı sıra, Sakatlık Durumu, Çocuk Sayısı, Ücret Türü, Banka Adı ve SSK Kurum Başlama Tarihi gibi bordro hesaplamalarında kullanılan alanlardan oluşmaktadır. Ayrıca bu bölümde, nüfus cüzdanı bilgilerinin girildiği Nüfus Cüzdanı Bilgileri düğmesi, personelin ek gelir, maaş kesintisi ve vergi indirim bilgilerinin girildiği ve görüntülendiği küçük ekrana geçişi sağlayan Ek Gelir, Kesinti ve Vergi İndirimleri düğmesi, maaş parametre bilgilerinin girildiği ekrana geçişi sağlayan Parametreler düğmesi, verilen ay ve yıl için istenilen türde bordroyu hesaplayan ve döken ekrana geçişi sağlayan Bordro Hesapla/Dök düğmesi bulunmaktadır.
Şekil 147 İşçi Personel Bilgileri Giriş Ekranı
|
Bordro Hesapla / Dök düğmesine basılarak Bordro Hesaplatma Parametreleri ekranına geçilmektedir (Bkz. Şekil 148).
Şekil 148 Bordro Hesaplatma Parametreleri Ekranı
Bordro hesaplatma ve dökme işlemlerini gerçekleştirmek için şu sıra izlenmelidir :
1. Hesaplatmak ya da dökümünü almak istediğiniz bordronun, yıl ve ay bilgilerini giriniz.
2. Bordro Türü liste kutusu yanındaki ok düğmesine basarak liste kutusunu açınız (Bkz. Şekil 149).
3. Hesaplatmak istediğiniz bordro türünü seçiniz.
Şekil 149 Bordro Türü Liste Kutusu Ekranı
4. Bordro Türü olarak Fark, Borç ya da Kısıt Gün bordrolarından biri seçilmişse, Fark, Borç ya da Kısıt Gün sayısını belirleyiniz.
5. Fark, Borç ya da Kısıt Gün bordroları için işaret kutucukları ile belirlenen parametrelerden birini, hesaplatmak ya da dökmek istediğiniz bordroyu göz önünde bulundurarak seçiniz.
|
6. Bordro hesaplatmak için Bordro Hesapla, Bordro dökümü almak için ise Bordro Dök düğmesine basınız.
|
7. Seçilen yıl ve ay için daha önceden hesaplanmış bir bordro var ise “Bu personele ait bordro var. Silmek istiyor musunuz?” Uyarı Mesajı görüntülenir (Bkz. Şekil 150). Evet düğmesine basarak hesaplatma işlemine devam ediniz.
Şekil 150 Bordro Güncelleme Uyarı Mesajı Ekranı
8. Hesaplatma işlemi bitiminde “Bordro hesaplama işlemi tamamlandı” Bilgi Mesajı verilecektir.
(Bkz. Şekil 151)Tamam düğmesine basarak bordro hesaplatma işlemini sonlandırınız.
Şekil 151 Bordro Hesaplama İşlemi Sonlandı Bilgi Mesajı Ekranı
9. Bordro hesaplatma ya da dökme işlemini bitirdikten sonra Geri Dön düğmesine basarak İşçi Personel Bilgileri ana sayfasına dönünüz.
Nüfus Cüzdan Bilgileri düğmesi aracılığıyla geçilen ekranda personelin kimlik bilgileri girişi yapılır
(Bkz. Şekil 152). Personelin kimlik bilgileri girişi tamamlandıktan sonra Geri Dön düğmesine basılarak ana ekrana dönüş yapılabilir.
Şekil 152 Nüfus Cüzdanı Bilgileri Girişi Ekranı
Sakatlık Durumu liste kutusundan, “1. Derece”, “2. Derece”, ve “3. Derece” sakatlık durumları seçilebilmektedir. Üç farklı sakatlık durumu için vergi indirimleri, Parametreler ekranındaki değerlerden yararlanılarak bordro hesaplamalarında kullanılmaktadır.
|
Sözleşme Bilgileri bloğu, işçi personele verilen bazı ek gelir bilgilerinin girildiği bloktur.
Tabldot Gün Sayısı, kurum tarafından personele verilen aylık yemek sayısını gösterirken Kendine Ödenen Tabldot Gün Sayısı ise tabldottan yararlanamayan personele ödenecek olan ek ücretin hesaplanacağı gün sayısını göstermektedir.
Görev ve Sorumluluk Zammı ve Birleştirilmiş Sosyal Yardım alacak olan personel için, ilgili alanlara ait işaret kutucukları işaretlenmelidir.
Hesaplatma Bilgileri bloğu, personel bordrosunun hesaplanıp hesaplanmayacağının belirlenmesinin yanı sıra, bazı önemli kesinti bilgilerinin girildiği İlaç Bilgileri, İcra Bilgileri, Borçlanma Bilgileri ve Nafaka Bilgileri düğmelerinden oluşmuştur. Bu düğmelerle, personelin ilaç, icra, borçlanma ve nafaka bilgilerinin girildiği ekranlara geçilmektedir. Bu kesintilerin bordroya yansıması için düğmelerin yanındaki işaret kutucuklarının işaretlenmesi gerekmektedir. Yine bu blokta yer alan Borç. İnd işaret kutucuğu, borçlanmanın elden yatırıldığı durumlarda indirimli borçlanma bilgileri girilmeden önce işaretlenmelidir.
İşçi Personel Bilgileri Girişi ekranına girildiğinde, “Bordro Hesaplanacak” seçeneği etkindir. Liste kutusu, yanındaki ok yardımı ile açıldığında, “Bordro Hesaplanmayacak” ve “Hiç Hesaplanmayacak” seçenekleri seçilebilmektedir. “Bordro Hesaplanmayacak” seçimi yapıldığında, personelin bordrosu hesaplanmaz fakat personel bilgileri girişi yine bu ekran yardımı ile gerçekleştirilir. İstenildiğinde, tekrar “Bordro Hesaplanacak” seçimi yapılarak personel bordrosu hesaplatılabilir. “Hiç Hesaplanmayacak” seçimi yapıldığında ise artık personel bilgileri girişi bu ekrandan yapılmayıp Personel Bilgileri Girişi (Bordro Hesaplanmayan) ekranından gerçekleştirilir.
|
|
İcra Bilgileri, Borçlanma Bilgileri ve Nafaka Bilgileri düğmeleri, personelin maaşından kesilecek olan icra, borçlanma ve nafaka bilgilerinin girişinin yapıldığı ekranlara kolayca geçişi sağlamaktadır. Bu ekranlarda gerekli bilgi girişi yapıldıktan sonra, yine bu blokta yer alan işaret kutucukları işaretlenmelidir.
Puantaj Bilgileri bloğu, personelin Çalıştığı Gün sayısı ve SSK Gün sayısı gibi girilmesi zorunlu alanların yanı sıra izin ve Devamsızlık Gün Sayıları’nı da içermektedir.
Fazla Çalışma Saatleri bloğu, üç farklı fazla mesai türünden oluşmuştur. Fazla mesaiye kalan personelin ek çalışma saatlerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır.
Gelir Vergisi Bilgileri bloğunda bulunan Kümülatif Gelir Vergisi Matrahı ve Gelir Vergisi Toplamı bilgileri, yıl içerisinde, hesaplanan ve kesinleştirilen bordroların, toplam gelir vergisi matrahları ve gelir vergileri toplamından oluşmaktadır.