Önceki SayfaAna SayfaİçindekilerŞekiller ListesiDizinSonraki Sayfa

3.1.1. Personel Bilgileri

Sözleşmeli personel bilgilerinin girildiği ekrandır (Bkz. Şekil 254).

Şekil 254 Sözleşmeli Personel Bilgileri Giriş Ekranı

Yeni sözleşmeli bir personelin kayıt girişi yapılırken, koyu renkli alanlara bilgilerin girilmesi zorunludur. “Bilgilerin girilmediği durumda ekrana ‘BU ALANLAR BOŞ GEÇİLEMEZ” uyarısı gelmektedir. Personel bilgileri girme işlemi tamamlandıktan sonra kullanıcının bilgileri Kaydet düğmesine basarak kaydetmesi gerekmektedir. Eğer var olan bir personel sorgulanacaksa sorgu durumuna geçmek için Sorgu Gir düğmesi ya da F7 kısa yol tuşuna basılmalıdır.. Sorgu iki türlü yapılır:Sorgusu yapılmak istenen personele ait zorunlu alan bilgilerinden herhangi birisine girilerek Sorgu Çalıştır düğmesine basılır. ya da istenilen kişiyi bulmak için Değerler Listesi düğmesine basılır. Bu düğmeye basıldığında Şekil 255’deki ekran gelir.

Şekil 255 Sicil No Değerler Listesi Ekranı

Sözleşme Ücreti alanına, Ücret Türü nün günlük olduğu durumda günlük, aylık olduğu durumda ise aylık ücret bilgileri girilir. Personelin gelir vergisinde yapılacak indirim için, parametreler ekranında bulunan katsayılar kullanılmaktadır.

Hesaplatma Bilgileri bloğunda bulunan liste kutucuğu ile personelin bordrosu hesaplanacaksa “Bordro Hesaplanacak”, bordrosu belli bir süre hesaplanmayacaksa “Bordro Hesaplanmayacak”, bordrosu hiç hesaplanmayacaksa “Hiç Hesaplanmayacak” seçeneği işaretlenir.

Sözleşme Pulu Kes. işaret kutucuğu, bir defaya mahsus olarak sözleşmeli personelin ilk bordrosu hesaplanırken işaretlenir. Sonraki bordro hesaplatma işlemlerinde işaret kaldırılır.

Personele ait icra, borç ya da nafaka kesintilerinden herhangi birisi varsa ilgili işaret kutucuğu işaretlenir, Bu kesintilere ait bilgiler yanlarındaki ilgili düğmelere basılarak gelen pencerelerdeki ilgili alanlara girilir.

Çalışma Bilgileri bloğunda, tahakkuk işlemlerinde esas alınacak olan Çalıştığı Gün ve SSK Gün sayıları girilir.

Gelir Vergisi bloğunda ekranın altında bulunan Toplam Gelir Vergisi Matrahı ve Gelir Vergisi Toplamı alanlarına, personelin gelir vergisi matrahı toplamı ve gelir vergisi toplamı, bordroları kesinleştirildikçe otomatik olarak sistem tarafından getirilecektir.

Nüfus Cüzdan Bilgileri düğmesine basarak geçilen ekranda personelin kimlik bilgileri girişi yapılır. (Bkz. Şekil 256). Personelin kimlik bilgileri girişi tamamlandıktan sonra Geri Dön düğmesine basarak ana ekrana geri dönülür.

Ekgelir, Kesinti ve Vergi İndirimleri düğmesiyle, personelin maaşına etki eden ek gelirlerin, kesintilerin ve vergi indirimlerinin görüntülendiği ekrana geçilir (Bkz.Şekil 257). Bu ekran üç kulakçıktan oluşmaktadır : Ek Gelirler, Kesintiler ve Vergi İndirimleri kulakçığıdır. Personele verilecek olan ek gelirler, Ek gelirler kulakçığına, yapılacak kesintiler, Kesintiler kulakçığına ve yapılacak vergi indirimleri de son kulakçığa ya otomatik gelir ya da elle girilebilir. Personel bilgileri girişi ekranında;

Kesintiler kulakçığına;

1. Borçlanma kutucuğu işaretlendiğinde, borçlanma

2. İcra kutucuğu işaretlendiğinde, İcra (tut) veya İcra (oran)

3. Nafaka kutucuğu işaretlendiğinde, nafaka

4. Sözleşme Pulu Kes. kutucuğu işaretlendiğinde,sözleşme pulu

kesintileri otomatik olarak yansımaktadır.

Şekil 256 Nüfus Cüzdanları Bilgileri Ekranı

Şekil 257 Ek Gelir, Kesinti ve Vergi İndirimleri Ekranı

Parametreler düğmesine basarak, yazılım uyarlama menüsü altındaki parametreler ekranına geçilir. Personelin bordrosu hesaplanırken, gerekli temel değerlerin girildiği ekrandır.

Bordro Hesapla/Dök düğmesine basılarak Bordro Hesaplatma Parametreleri ekranına geçilir (Bkz. Şekil 258). Bu ekran aracılığıyla Sözleşmeli Personel Bilgileri Giriş ekranında bilgileri bulunan personelin bordrosu hesaplanarak, dökümü alınır.

Şekil 258 Bordro Hesapla/Dök Ekranı

Bordro hesaplatma ve dökme işlemlerini gerçekleştirmek için şu sıra izlenmelidir :

1. Hesaplanması ya da dökümü alınması istenilen bordronun, Bordro Yılı/Ayı bilgisi girilir.

2. Bordro Türü, liste kutusu yardımıyla seçilir. Seçilen bordro türüne göre, alttaki alanlar açık ya da kapalı olur. Eğer seçilen bordro türü “Fark” ya da “Borç” bordro türleri ise tüm alanlar açıktır, bilgi girişi yapılabilir, “Normal Bordro”da kapalıdır. Fark ya da borç hesaplarken, içinde bulunulan ay dikkate alınacak ise, “Hesaplama Ayı”, bir önceki ay dikkate alınacak ise, “Bir Önceki Ay” seçeneği seçilmelidir.

3. Gerekli bilgiler girildikten sonra, Bordro Hesapla düğmesine basılır. Sistem bordro hesaplatma işlemini yaptıktan sonra, bir uyarıyla bunu kullanıcıya bildirir. Kullanıcı Tamam düğmesine basarak bir önceki ekrana geri döner.

4. Bordro kontrol dökümünün alınması için, Bordro Dök düğmesine basılmalıdır.

Eğer bordrosu hazırlanmak istenen personele ait aynı yıl ve ay bilgilerine sahip bir bordro hazırlanmışsa uyarı mesajı gelir. Bir önceki hazırlanmış bordronun silinip yerine yenisinin sisteme aktarılması için Evet düğmesine basılması gereklidir.

Bordrosu hazırlanmak istenen personelin aynı yıl ve aya ait bordrosu önceden kesinleştirilmişse bordro hesaplatma işlemi yapılmaz. Tekrar hesaplatılmak isteniyorsa Bordro Kesinleştirme ekranından geri alma işlemi yapılmalıdır.

Önceki SayfaSayfa BaşıİçindekilerŞekiller ListesiDizinSonraki Sayfa