1.1.1.1. Personel Bilgileri Girişi
Personel bilgilerinin girildiği ekrandır (Bkz. Şekil 2).
Şekil 2 Personel Bilgileri Giriş Ekranı
Bu ekranda, hem yeni bir personel kaydedilebilir hem de daha önceden kaydedilen personel için sorgulama yapılabilir. Yeni bir kayıt girişi yapılırken, koyu renkli alanların girilmesi zorunludur. Bu alanlar doldurulmadan geçildiğinde “BU ALANLAR BOŞ GEÇİLEMEZ” uyarısı ile karşılaşılır. Eğer var olan bir personel sorgulanacaksa, önce sorgu durumuna geçmek gerekmektedir. Sorgu durumuna geçmek için Sorgu Gir düğmesine basılır. Sorgu iki türlü yapılır: Sicil numarası bilinen personelin numarası yazılır ve Sorgu Çalıştır düğmesine basılır. Eğer sicil numarası bilinmiyorsa, istenilen kişiyi bulmak için Değerler Listesi düğmesine ya da F9 tuşuna basılır. Bu düğmeye bastığımızda aşağıdaki ekran karşımıza gelir (Bkz. Şekil 3). Bu ekranda sorgulanan kişi soyadına göre aranır ve işaretlendikten sonra Tamam düğmesine basılır.
Şekil 3 Sicil No Değerler Listesi Ekranı
Aktarım alanındaki ÖzH. (Özel Hizmet Tazminatı), Ek (Ekgösterge), M (Makam Tazminatı) ve Y (Yan Ödeme) seçeneklerinin yanındaki işaret kutucukları işaretlenirse, personelin bu bilgileri bordrosuna yansıtılır.
|
Personel, dil tazminatı alacak ise Yabancı Dil Tzm. kutucuğu işaretlenmelidir. Aksi taktirde dil tazminatı bordroya yansımamaktadır.
|
Sakatlık durumu varsa ya da birinci derece yakınlarından birisi sakat ise, Sakatlık Durumu alanından sakatlık derecesi seçilir. Sakatlık dereceleri “1.Derece”, “2.Derece” ve “3.Derece” olmak üzere üçe ayrılır. Personelin gelir vergisinde yapılacak indirim için bu derecelere karşılık gelen katsayılar 8 katı, 4 katı ve 2 katı şeklinde uygulanır.
|
38. madde oranı YÖK’ten Bakanlığa bir görev için gelenlerin, alacakları maaşı hesaplarken kullanılır. 38. Md. Oranı(%) alanına oran olarak 100 girilir. 4046 sy. Kn. Maaşı alanına, özelleştirmeye tabi olan kurum personellerinin maaşları girilir. Bu alana girilen miktar, o personelin net maaşını teşkil eder. Personelin ödemeye esas, emekliliğe esas derece ve kademeleri ile terfi tarihleri girilir. Terfi tarihi geldiği zaman, kazanılmış terfi hak ile emeklilik terfi derece ve kademeleri sistem tarafından otomatik olarak getirilecektir. Tazminat bilgileri, personelin unvanına, derece ve kademesine göre değişmektedir.
Ekgelir, Kesinti ve Vergi İndirimleri bloğunda, personelin maaşına etki eden ek gelirlerin, kesintilerin ve vergi indirimlerinin görüntülenir. Bu blok üç kulakçıktan oluşmaktadır : Personele verilecek olan ek gelirler, Ek Gelirler kulakçığına, yapılacak kesintiler, Kesintiler kulakçığına ve yapılacak vergi indirimleri de son kulakçığa ya otomatik gelir ya da elle girilir. Personel bilgileri girişi ekranında;
Ek Gelirler kulakçığına;
1. Yabancı Dil Tzm. kutucuğu işaretlendiğinde, yabancı dil tazminatı
2. “Eşi çalışmıyor” seçildiğinde, aile yardımı
3. Lojman Tzm. kutucuğu işaretlendiğinde, lojman tazminatı
4. Çocuk Sayısı alanına giriş yapıldığında, çocuk yardımı
5. Tazminat Bilgileri bloğundaki Tazminat/Yan Ödeme alanları doldurulduğunda, ilgili tazminatlar
6. 38. madde oranı girildiğinde, mad.38 tazminatı
7. 4046 sy. Kn. Maaşı alanına maaş miktarı girildiğinde, 4046 say. Tazminatı
8. Döner S.%Puan alanına değer girildiğinde, Döner Ser.Ek Öd.Tzm.,
otomatik olarak getirilmektedir. İş güçlüğü, iş riski, teminde güçlük ve mali sorumluluk tazminatları bu ekrana yan ödeme olarak yansır ve bunların tazminat toplamı alınır.
Kesintiler kulakçığına;
1. Borçlanma kutucuğu işaretlendiğinde, borçlanma
2. İcra kutucuğu işaretlendiğinde, icra(tut) veya icra(oran)
3. Nafaka kutucuğu işaretlendiğinde, nafaka
4. FMÖ Borcu kutucuğu işaretlendiğinde, maaş borcu,
otomatik olarak yansıtılmaktadır.
Vergi İndirimleri kulakçığına; Özel Sigorta Tut. alanına bilgi girişi yapıldığında, özel sigorta indirim otomatik olarak getirilmektedir. Diğer ek gelirler, kesintiler ya da vergi indirim türleri, ilgili değerler listesinden elle seçilip eklenebilmektedir.
Özel tuşlar bloğundaki düğmelerle (Son Durum Bilgileri Kontrol, Rapor Bilgileri Kontrol...gibi) diğer ekranlara geçiş yapılmaktadır.
Özel Tuşlar
Son Durum Bilgileri Kontrol düğmesi ile son durum bilgileri ekranına geçilmektedir (Bkz. Şekil 4). Bu ekrandaki bilgiler sicil bölümünden gelmektedir. Personelin, personel bilgileri giriş ekranında yapılmış kaydı ile sicil bölümünde yapılmış kaydı arasında fark varsa, bu ekrandaki Tümünü Aktar düğmesine basarak tüm bilgileri güncellenmiş olacaktır. Geri Dön düğmesi ile personel bilgileri giriş ekranına dönülür.
Şekil 4 Son Durum Bilgileri Ekranı
Rapor Bilgileri Kontrol düğmesi ile bir uyarı ekranı gelmektedir (Bkz. Şekil 5). Bu ekranda, yıl ve ay alanlarına otomatik olarak içinde bulunulan yıl ve ay getirilmektedir. O ay içindeki rapor bilgilerini görmek için Rapor Bilgisi düğmesine basılır. Personelin aldığı raporlu izin toplamını, düşülmüş rapor izin gününü ve düşülecek rapor izin gününü bir uyarı mesajıyla ekrana (Bkz. Şekil 6) getirir. Tamam düğmesine basıldıktan sonra personel bilgileri giriş ekranındaki Düş.Rap.İz alanına düşülmüş rapor izin gün sayısını aktarır.
Şekil 5 Kişinin Rapor Bilgileri
Şekil 6 Rapor Bilgileri Kontrol
Tzm., Ek Gst. Ve Yan Ödm. Aktar düğmesi ile, Kişinin Olası Ekgösterge, Tazminat ve Yan Ödeme Bilgileri ekranına geçiş yapılır (Bkz. Şekil 7). Personeli ilk kez kaydederken ya da unvanında, derecesinde ve kademesindeki değişiklikten dolayı doğacak farklar bu ekrana otomatik olarak yansımaktadır. Aktarılacak alanlar işaretlendikten sonra, İşaretli Olanları Aktar düğmesine basılarak bütün değerler ilgili alanlara aktarılır. Geri Dön düğmesi ile personel giriş bilgileri ekranına dönülür.
Şekil 7 Ekgösterge, Tazminat ve Yan Ödeme Bilgileri Ekranı
Bordro Hesapla/Dök düğmesine bastığımız zaman karşımıza gelen ekran Şekil 8’deki gibi olacaktır. Bu ekranda hesaplanacak bordronun yıl ve ay bilgisi girildikten sonra, hesaplanacak bordro türü listeden seçilir. Seçilen bordro türüne göre, alttaki alanlar açık ya da kapalı olur. Eğer seçilen bordro türü kısıtlı maaş, fark ve borç bordrosu ise, tüm alanlar açıktır, bilgi girişi yapılabilir. Diğer durumlarda kapalıdır. Fark ya da borç hesaplarken, içinde bulunulan ay dikkate alınacak ise, “Hesaplama Ayı”, bir önceki ay dikkate alınacak ise, “Bir Önceki Ay” seçeneği seçilmelidir.
Şekil 8 Bordro Hesaplatma Parametreleri Ekranı
Bordro türü alanında fark, borç ya da kısıt türlerinden bir tanesi seçilip, Enter tuşuna basılarak bir sonraki alana geçildikten sonra Fark Tahakkuk Seçimi düğmesi aktif hale gelir. Bu düğmeye basıldığı zaman fark, borç ve kısıt bilgileri ekranı gelir (Bkz. Şekil 9). Eğer bir önceki ay ile karşılaştırma yapılacaksa, ana bordro için şimdiki tahakkuk, farka esas bordro için eski tahakkuk seçilir. Eğer içinde bulunulan ay ile karşılaştırma yapılacaksa, ana bordro için şimdiki tahakkuk, farka esas bordro için şimdiki tahakkuk seçilir.
Şekil 9 Fark, Borç ve Kısıt Bilgileri Ekranı
Gerekli bilgiler girildikten sonra, Bordro Hesapla düğmesine basılır. Sistem bordro hesaplatma işlemini yaptıktan sonra, bir uyarıyla bunu kullanıcıya bildirir. Kullanıcı Tamam düğmesine basılarak bir önceki ekrana geri dönülür. Bordro kontrol dökümü almak istenirse, Bordro Dök düğmesine basılmalıdır (Bkz. Şekil 10). Geri Dön düğmesiyle personel bilgileri giriş ekranına dönülür.
Şekil 10 Bordro Kontrol Döküm Raporu
Döküm almanın amacı, kullanıcının hata yapıp yapmadığını görmesini sağlamaktır. Bu ekrandan geri dönmek için Önizleyiciyi Kapat düğmesine basılmalıdır. Bordro Hesaplatma parametreleri ekranından çıkmak için ise, Geri Dön düğmesine basılır.
Ceza Kontrol düğmesine basıldığı zaman, kişiye verilmiş bir ceza olup olmadığının görülmesi mümkündür. Bu bilgi Sicil bölümünden alınmaktadır. Sistem bilgiyi bir uyarı mesajı olarak vermektedir. Herhangi bir ceza söz konusu değilse, “kişiye kayıtlı ceza yok” uyarısı gelmektedir.
Hesaplatma Bilgileri bloğunda, “Hazırlanacak” seçeneği “Hazırlanmayacak” olarak değiştirilirse, o kişinin bordrosu hesaplanamaz. Tekrar hesaplatabilmek için “Hazırlanacak” olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Bu listeden “Hiç Hazırlanmayacak” seçeneği seçilirse, o personel, personel giriş ekranında bundan sonra sorgulanamayacaktır anlamına gelir. İşe İlk Giriş kutucuğu, işe yeni başlayan personellerin ilk ay bordroları kesilirken kullanılacak bir alandır. Bu durumda personelden emekli sandığı giriş aidatı kesilir. Aynı şekilde İlaç Bilgileri, Borçlanma, İcra, Nafaka ve FMÖ Borçlanma (Fazla Maaş Ödeme Borçlanması) kutucukları işaretlendiğinde, personelin bordrosuna bu kesintiler yansıyacaktır. Bu kesintilerin bilgilerini girmek için, ilgili düğmelere basılarak bilgi girişi yapılacak ekranlara geçilir. Bu ekranlar menüde sırası geldikçe anlatılacaktır. Bir personel açığa alınmış ise, Açığa Alınma alanı işaretlenir. Bu durumda, personele maaşının üçte ikisi ödenir. Gelir vergisinde indirim yapılacak personeller için Kısıt V.İnd. kutucuğu işaretlenecektir. Döner sermayeden ek ödenek almaya hak kazanan personelin puanları Dön.S.Tavan alanına girilir. Bnk. Hesap No alanı döner sermaye ödemesinin yapıldığı banka hesap numarasıdır. Maliye Bakanlığı’nın personellere vermiş olduğu bir bordro numarası vardır. Bu numara Maliye B. No alanına girilecektir. Ekranın altında bulunan Toplam Gelir Vergisi Matrahı ve Gelir Vergisi Toplamı alanlarına, personelin gelir vergisi matrahı toplamı ve gelir vergisi toplamı, bordrolar kesinleştirildikçe otomatik olarak sistem tarafından getirilecektir. Personel vekaleten bir göreve atanırsa ya da ikinci görev verilirse, unvanı, derecesi ve kademesi, Vekalet Bilgileri ve 2.Görev Bilgileri bloğundaki ilgili alanlara girilir. Personelin bilgileri girildikten sonra Kaydet düğmesine basılarak personel sisteme kaydedilir. Ekrandan çıkmak için Çıkış düğmesine basılır.